Somló pezsgő |
|
A VINO-TRANSZ KFT.-nél készül 2005. évtől titkos receptúra alapján válogatott minőségű somlai borokból az antik zöld üvegekbe töltött, parafadugós "SOMLÓ PEZSGŐ".
Már a készítés elindításánál is termé- szetes volt, hogy a termék minőségét hangsúlyozandó a címkéket 14 karátos aranyozás dísziti. |
A SOMLÓ pezsgő termőhelyhez kötött minőségi pezsgőcsalád, három féle termékkel: száraz, félszáraz és édes változatban. Továbbá, a pezsgők között is ritkaságnak számító extra száraz pezsgőt is készítünk - többek szerint ez az igazi minőség.
A sorszámozott zárjeggyel ellátott minőségi pezsgő kizárólag somlói borból készül, amelyet már a szüreteléskor pezsgő alapbornak válogatunk ki. A teljesen érett, ép és egészséges fürtöket külön szedjük és irányítottan 15 °C-on erjesztjük. Az így kapott alapbort minimum egy évig (tradicionálisan) fajtánként külön érleljük fahordókban.
Az alapborok furmint, olaszrizling, juhfark, hárslevelű fajtákból állnak. Attól függően, hogy milyen pezsgőt kívánunk erjeszteni, a receptúra alapján a fajtákat úgy keverjük össze. Ezt az alapbort édesítjük, majd irányított erjesztéssel 17 °C-on válogatott élesztőkkel nyomás alatt fermentáljuk. A nyers pezsgőt legkevesebb fél évig érleljük, majd ízesítjük, készre kezeljük és exkluzív palackokba töltjük. |
|
|
|
|
"Somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak, mint a fiatalságnak felel meg, a somlai az aggastyánok bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végülis megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt." Hamvas Béla
|
|
|
|
|
|
|