head_top-bg
head_nav-left topnav-but_rolunk topnav-but_borvidek topnav-but_termekeink topnav-but_borturizmus topnav-but_kapcsolat head_nav-right topnav-but_home


menulist-deecor-1 Somlói borok
menulist-deecor-1 Egyedi palackozás




Nászéjszakák bora
Szőlő- és borfajták






Somló pezsgő

Somlópezsgő A VINO-TRANSZ KFT.-nél készül 2005. évtől titkos receptúra alapján válogatott minőségű somlai borokból az antik zöld üvegekbe töltött, parafadugós "SOMLÓ PEZSGŐ".

Már a készítés elindításánál is termé- szetes volt, hogy a termék minőségét hangsúlyozandó a címkéket 14 karátos aranyozás dísziti.

A SOMLÓ pezsgő termőhelyhez kötött minőségi pezsgőcsalád, három féle termékkel: száraz, félszáraz és édes változatban. Továbbá, a pezsgők között is ritkaságnak számító extra száraz pezsgőt is készítünk - többek szerint ez az igazi minőség.

A sorszámozott zárjeggyel ellátott minőségi pezsgő kizárólag somlói borból készül, amelyet már a szüreteléskor pezsgő alapbornak válogatunk ki. A teljesen érett, ép és egészséges fürtöket külön szedjük és irányítottan 15 °C-on erjesztjük. Az így kapott alapbort minimum egy évig (tradicionálisan) fajtánként külön érleljük fahordókban.

Az alapborok furmint, olaszrizling, juhfark, hárslevelű fajtákból állnak. Attól függően, hogy milyen pezsgőt kívánunk erjeszteni, a receptúra alapján a fajtákat úgy keverjük össze. Ezt az alapbort édesítjük, majd irányított erjesztéssel 17 °C-on válogatott élesztőkkel nyomás alatt fermentáljuk. A nyers pezsgőt legkevesebb fél évig érleljük, majd ízesítjük, készre kezeljük és exkluzív palackokba töltjük.
     
  "Somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak, mint a fiatalságnak felel meg, a somlai az aggastyánok bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végülis megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt." Hamvas Béla