|
Szőlő- és borfajták |
Ezen a vidéken csak fehér szőlőfajták találhatók: Furmint, Olaszrizling, Hárslevelű, Rajnai rizling, Juhfark.
Nagy alkoholtartalom, robusztus savak, keménység jellemzik a somlói bort. Mivel tipikusan óbor, többéves fahordós érlelés után éri el karakterét. Házasítást nem tűr.
|
JuhfarkSzármazása: Magyarország.
Egyetlen fajta, mely csak itt élte túl a filoxériát.
Tőkéje: középerős növekedésű, lapított, világosbarna vesszők jellemzik.
Fürtje: kicsi, hengeres, tömött.
Bora: különleges összetételű savakkal, finom illatokkal rendelkezik. |
|
FurmintSzármazása: nem tisztázott.
Tőkéje: kifejezetten erős növekedésű, kevés, hosszú, vastag vesszőt nevel.
Fürtje: középnagy, laza, hengeres.
Bora: illatos, tüzes, savas, kissé fanyarkás ízű. Jó évjáratokban aszúsodik. |
|
|
|
|
|
"Somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak, mint a fiatalságnak felel meg, a somlai az aggastyánok bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végülis megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt." Hamvas Béla
|
|
|
|
|
|
|
OlaszrizlingSzármazása: nem tisztázott, Olasz-vagy Franciaország.
Tőkéje: középerős vagy gyenge, sűrű, vékony vesszőzetű.
Fürtje: kicsi, hengeres, tömött, gyakran mellékfürtöt visel.
Bora: keserű mandulára emlékeztető ízű, többnyire lágy, fajtajelleges. Túlérett szőlőjéből különleges minőségű borokat készítenek. |
|
TraminiSzármazása: bár nevét a dél-tiroli Traminról kapta, egyes kutatások szerint francia eredetű, mások É-Görögországból származtatják.
Tőkéje: középerős növekedésű, sűrű vesszőzetű.
Fürtje: kicsi, szabálytalan alakú, tömött vagy közepesen tömött.
Bora: fajtajelleges, kellemes illatú, fűszeres, lágy finom bor. |
|
HárslevelűSzármazása: valószinűleg Magyarország.
Tőkéje: nagyon erős fejlődésű, ritka, mereven felálló vesszőzetű.
Fürtje: nagy, elérheti a 40 cm-es hosszúságot is. Hengeres; laza a vége, olykor villásan elágazik.
Bora: fajtajelleges, finom, hársméz illatú és zamatú, testes. Több éves érlelés után kiváló minőségű. |
|
ChardonnaySzármazása: Franciaország. Állítólag azonos a magyar "Kereklevelű"-vel.
Tőkéje: nagyszámú, hengeres, barnássárga vesszőt nevel.
Fürtje: kicsi, hengeres vagy vállas, középtömött.
Bora: vulkanikus talajon termett, fajtajelleges minerális ízvilággal rendelkezik. Nem hasonlít a más borvidékeken termelt Chardonnay-el.. |
|
|