head_top-bg
head_nav-left topnav-but_rolunk topnav-but_borvidek topnav-but_termekeink topnav-but_borturizmus topnav-but_kapcsolat head_nav-right topnav-but_home


menulist-deecor-1 Somló pezsgő
menulist-deecor-1 Egyedi palackozás




Nászéjszakák bora
Szőlő- és borfajták





Somlói borok

A SOMLÓI BOROK -a Királyok bora- tüzesek, kemény, férfias karakterűek, magas sav- és alkoholtartalmúak. A Somlón termett fehér borok a hosszabb érlelést meghálálják, igazi nagyságukat csak évek múlva mutatják meg. Különösen igaz ez az egyik kuriózumra, a Juhfarkra, amely mellé a Furmint, Olaszrizling, Tramini valamint a Hárslevelű társul.


Ssomloi Juhfark
Juhfark Különleges összetételű savakkal, finom illatokkal rendelkező bor. Sokan máig úgy vélik, hogy a juhfark az igazi férfiasság bora, a Somló különlegessége. Illata diszkrét, ugyanakkor semmihez sem hasonlítható, ami a minerális illattal teljes harmóniában van. Tökéletesen száraz bora mégis sav- alkohol egyensúlyos és gömbölyű ízt adó. Színe érleléséből adódóan zöldessárga. Fogyasztását 12-14 °C között ajánjuk.
     
  "Somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak, mint a fiatalságnak felel meg, a somlai az aggastyánok bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végülis megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt." Hamvas Béla
 
     
Somlói Furmint FurmintErős növekedésű szőlőfajta, Tokaj hegyalja és a Somlói borvidék egyik fő fajtája. Általában október második felében érik be. Jó évjáratokban aszúsodik.
Mézre és dióra emlékeztető illatú, robosztus, tüzes, kifejezetten savhangsúlyos, kissé fanyar izű, határozott karakterű bor. Színe érleléséből adódóan aranysárga. Fogyasztását 12-14 °C között ajánljuk.

prod-olaszrizling-s OlaszrizlingKözéperős-gyenge növekedésű fajta. Október közepén szüretelhető. Diszkrét illatú, minerális ízek mellett keserűmandula ízű és zamatú, savhangsúlyos, tüzes és száraz bor. Túlérett szőlőjéből különleges minőségű borok készülnek. Színe érleléséből adódóan aranysárga. Fogyasztását 12-14 °C-on között ajánljuk.

prod-tramini-s TraminiKözéperős növekedésű, sűrű lombozatú fajta. Bora jellegzetesen kellemes illatú és zamatú, a leglágyabb, de szép savhangsúlyos bor.
Már szeptember második felében szüretelhető.

prod-harslevelu-s HárslevelűErős növekedésű fajta. Október közepén szüretelhető. Illata hárs- és mézillat keveréke. Savas, erőteljes, ugyanakkor elegáns, finom cserzőanyaggal együtt szép száraz bort ad. Színe érleléséből adódóan zöldessárga. Fogyasztását 12-14 C között ajánljuk. Több éves érlelés után hozzuk forgalomba.

prod-chardonnay-s ChardonnayVulkanikus talajon termett, fajtajelleges minerális ízvilággal rendelkezik.
Nem hasonlít a más borvidékeken termelt Chardonnay-el.
Fogyasztását 12-14 C között ajánljuk.